De Grote Rekendag

Jan de BruinSchool

Vandaag was de Grote Rekendag 2021! Deze dag stond in het thema van reizen.
De kinderen kwamen met een tas/koffer naar school kunnen komen, met hierin een voorwerp dat zij graag zouden willen meenemen op reis.

Na de opening gingen de kinderen aan de slag met rekenen in de context van reizen. Er was deze dag aandacht voor het lezen en interpreteren van tabellen, zoals dienstregelingen, rekenen met tijd, rekenen met geld, navigeren in de ruimte en het zelf ontdekken van regel en regelmaat (puzzelen en probleem oplossen).

De kinderen in groep 1 en 2 maakten een rekenreis met de bus. Ze stopten in verschillende landen met herkenbare contexten, bijvoorbeeld België met patatzakken, Engeland met Engelse drop en Italië met pizza’s. Ze gingen in die contexten aan de slag met rekenkundige onderwerpen.

In groep 3 en 4 ging het om de wonderbaarlijke rekenreis van Ieke en Pol. Met verschillende vervoersmiddelen kwamen de kinderen op nieuwe plekken. Tijdens de reis hielpen ze Ieke en Pol onder andere met het oplossen van raadsels, het lezen en tekenen van kaarten en met het wisselen van geld.

De kinderen in groep 5 en 6 gingen op reis met Fadoua en Max. Ze vonden een landkaart en besloten op reis te gaan. Tijdens het reizen kwamen de kinderen op verschillende plekken en gebruikten ze hun rekenvaardigheden.

In groep 7 en 8 namen de kinderen deel aan een speurtocht die Emile voor zijn vriendin Camilla heeft uitgezet. Tijdens deze speurtocht, die is verpakt in een beeldverhaal, maakten ze kennis met het gebruik van wiskunde in reisinformatie. In het tweede deel van de ochtend hebben ze zelf een speurtocht uitgezet.